06 októbra, 2017

Korfu alebo Kerkyra

Keďže sa leto už skončilo, príjemnú atmosféru si musím pripomínať už len fotkami z dovolenky.
Na tej som bola po veľmi dlhej dobe a poriadne som si ju užila!

(ozn. hlavné miesta, ktoré sme navštívili + pláže po ceste)

Korfu - malý grécky ostrov, ktorý sa určite oplatí navštíviť!

Vo dvojici sa cestuje lepšie a ešte lepšie sa cestuje, keď si všetko zariadite sami. A tak sme na Korfu pobudli 7 dní a všetko sme si naplánovali tak, ako sa nám práve páčilo.
Dovolenku sme teda nestrávili ako klasickí all inclusive návštevníci, a práve preto sme videli nádherné miesta, ku ktorým by sme sa inak ani nedostali.

Hlavné mesto

Začali sme kúpou lacných leteniek, na ktoré natrafil priateľ (Ryanair - 122 €). Potom sme si určili hrubý plán cesty a zarezervovali ubytovanie po celom ostrove spolu s autom na celý týždeň.

Uličky plné reštaurácií a barov
Cesta
Cestovali sme z bratislavského letiska a let trval približne 1 h a 45 min. Už predtým sme sa na rôznych blogoch dočítali, že keď na Korfu pristávate, máte pocit, akoby ste pristávali do mora, keďže je ich letisko skutočne malé. A tak sme chceli vedieť, či to tak skutočne aj bude. A bolo. Obleteli sme takmer celý ostrov a z vtáčej perspektívy videli miesta, ktoré sa chystáme navštíviť.
Na druhý deň sme mali zabookované auto, išli sme ho teda vyzdvihnúť. Bolo to malé dobúchané Punto. Pri označovaní miest, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené, mohla pani v požičovni pokojne zakrúžovať celé auto. Neskôr sme zistili, že nejdú otvoriť ani zadné dvere a chvíľu nám trvalo aj objavenie tlačidla, ktorým sa otváral kufor.

Útesy v Sidari, Logas Beach

Vydali sme sa teda na cestu a hneď nám aj bolo jasné, prečo je auto v takom stave. Vodiči tam sú, povedzme, impulzívni a uličky príliš úzke. Aj nám sa podarilo auto oškrieť", no boli sme poistení a v konečnom dôsledku si pani v požičovni ani nič nevšimla. Stratilo sa to medzi ostatnými oškreninami a priehlbinami. Celý čas šoféroval priateľ, za čo som mu vďačná. Miestami to bol adrenalínový zážitok. Cestičky však boli krásne, lemované olivovníkmi a plné výhľadov.


Ubytovanie
Trochu plánovania a prehľadávania na stránke booking.com a všetko bolo hotové. Zastavili sme sa v hlavných turistických miestach: Korfu (hlavné mesto), Kassiopi, Sidari, Palaiokastritsa (uspokojili sme sa s názvom Paleo), Melikia a posledný deň opäť Korfu. Za jednu noc sme zaplatili max. 50 € a minimálne 17,50 € (pani domáca v tomto prípade hovorila iba po francúzsky, pochopiť sme sa ale pochopili). Všade boli veľmi milé domáce, poradili nám, kam máme ísť, čo máme navštíviť. Zväčša nás na izbe čakali dokonca aj malé drobnosti ako figové tyčinky, domáci jogurt, džem, koláč, mapky a takmer obligátna fľaša vody čakajúca v chladničke.


Strava
Keďže sme mali ubytovanie bez akejkoľvek stravy, museli sme si ju zabezpečiť sami. Na ostrove sú presne tri obchody Lidl. Na začiatku sme si teda spravili nákup, ktorý potom tvoril prevažne všetky naše raňajky a snacky na plážach. Potom sme si dali už len poriadnu večeru. Jedna nás vyšla cca 30 € aj s predjedlom, pivom či limonádou. Reštaurácií je tam skutočne dosť a sú aj veľmi rôznorodé - od klasických gréckych kuchýň, cez talianske, mexické, či dokonca maďarské reštaurácie až po fast foody. Mali tam veľmi dobré miestne ovocie a zeleninu. Vyskúšať sme, samozrejme, museli olivy, ktoré boli neskutočné a zjedli sme ich ozaj veľa. Ceny drinkov boli ale o čosi drahšie. Vtedy sme boli vďační za fľašu rumu, ktorú sme si priniesli z letiska.
Skvelé boli aj voľne rastúce figy či limetky, ktoré sme využili do drinkov!

Našli sme dokonca aj falafel a vegánsku zmrzlinu!

Na svoje si prídu aj ostatní


Miesta, ktoré sa oplatí vidieť
V mnohom sme sa, samozrejme, inšpirovali tým, čo sme našli na TripAdvisore. Presný plán sme nemali, ten sa menil podľa toho, kam sme práve cestovali a čo nám ukázala mapa. Našli sme tak skutočne krásne pláže mimo letovísk a miesta, ktoré nám neodporučil ani internet.


Nočné potulky po starých hradoch, poldenná TURISTIKA (na najvyšší kopec na ostrove) v horúčave, ktorá sa zmenila (aspoň pre mňa) na boj s nedostatkom vody, skákanie z móla, raňajky na pláži, večere na útesoch či náhodný koncert wannabe Eda Sheerana sa tak stali hlavnými spomienkami na krásnu dovolenku.


More bolo niekde ľadové, inde sme zase ležali v plytkej teplej vode s rukami zaborenými do piesku. Kamienky i piesok, miesta vhodné na šnorchlovanie, útesy, ktoré sa dali podplávať. Bolo tam skutočne všetko. Slnko nám doprialo celých sedem dní.

Pláže a výhľady v Kassiopi

Logas beach (Sunset beach)
Jedno z najkrajších miest. Večera na útese s výhľadom na more a západ slnka.

Útesy v Sidari

Na Korfu sa neoplatí zostávať na jednom mieste. Mestešká sú skutočne malé a je tam veľmi veľa miest, ktoré sa oplatí vidieť mimo hlavných turistických zón. Turisti tam preto využívali aj štvorkolky. Fungovala aj medzimestská doprava, tzv. Green busy, ktoré sme videli takmer v každom väčšom meste. Ak si auto rezervujete včas, na týždeň to môžete mať aj za 200 €.


Krásne starobylé uličky preplnené obchodíkmi so suvenírmi a vecami, ktoré nepotrebujete, no aj tak chcete, kaviarne, rešteurácie, ktoré vás lákajú svojimi vôňami. Prekvapením bol počet britských domácich aj turistov. Zvyknúť som si nevedela ani na toalety, do ktorých je zakázané vhadzovať toaletný papier!

Posledná prechádzka mestom

Teraz si môžem ísť uvariť čaj, zakryť sa dekou a rozmýšľať, kam ísť nabudúce...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára